Het aanvragen van een Working Holiday Visum voor Australië

Working Holiday Visum

Het Working Holiday Visum is perfect voor mensen die een jaartje rond willen reizen in Australië en af en toe bij willen verdienen onderweg met een baantje. Voor mijn reis naar Australië heb ik een Working Holiday Visum aangevraagd. Ik zal hier stap voor stap uitleggen hoe het aanvragen van een Working Holiday Visum in zijn werk gaat en hoe lang het duurt.

Wanneer mag je een Working Holiday Visum aanvragen?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een Working Holiday Visum. Je moet minimaal 18 jaar en maximaal 31 jaar zijn op het moment dat je het visum aanvraagt (vanaf 1 januari 2017 is deze leeftijd bijgesteld naar maximaal 35 jaar). Je mag geen kind bij je hebben tijdens je reis in Australië en je moet uiteraard een geldig paspoort hebben. Ook moet je aantonen dat je minimaal 5000 AUS dollar op je rekening hebt voor je reis.

Hoe vraag je een Working Holiday Visum aan?

Een Working Holiday Visum kun je makkelijk aanvragen door een account aan te maken op deze site van de Australische overheid. Op het moment dat je het visum aanvraagt moet je buiten Australië zijn. Je moet vervolgens een vragenlijst invullen voor het aanvragen van een visum. De vragen gaan voornamelijk over je gezondheid en of je mogelijk een crimineel verleden hebt. Als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis werkt of een ziekte hebt is er een kans dat je een longfoto moet laten maken voor de goedkeuring van je visum.

Houd je paspoortnummer bij de hand want dit moet je allemaal correct opgeven. Als je nog een nieuw paspoort aan moet vragen, moet je dit eerst doen anders klopt het documentnummer niet meer. Verder staat hier een checklist van documenten die je toe moet voegen.

Hoe lang duurt het aanvragen van een Working Holiday Visum?

Bij mij duurde de aanvraag vier dagen. Ik heb op dinsdag de vragenlijst ingevuld en ik kreeg mijn visum op zaterdag in mijn mail. Omdat ik op internet had gelezen dat sommige mensen hem al na een half uurtje in hun mail hadden, begon ik na drie dagen te twijfelen of er iets mis gegaan was. Ik heb weer ingelogd op de Government website van Australië en toen kwam ik erachter dat je ook documenten kan uploaden. Dit had ik over het hoofd gezien en waarschijnlijk duurde de aanvraag daarom iets langer bij mij.

Er stond dat het voor een Working Holiday Visum verplicht is om het volgende mee te leveren bij je aanvraag:

een kopie van je paspoort
een geboortecertificaat
2 pasfoto’s
een kopie van je bankafschrift

Ik heb toen gelijk een kopie van mijn paspoort, een kopie van mijn rijbewijs, mijn pasfoto en een bankafschrift geupload. Een geboortecertificaat had ik niet en dat wilde ik daarom gaan aanvragen, maar ik had in ieder geval al een paar documenten toegevoegd. Een paar uur later kreeg ik al een mailtje met daarin mijn visum. Zonder dat ik dus mijn geboortecertificaat geupload had.

Hoe lang is een Working Holiday Visum geldig?

Op de datum dat het Working Holiday Visum goedgekeurd is, heb je een jaar de tijd om Australië binnen te komen. Dit moet echt binnen dat jaar zijn, zonder uitstel.

Vanaf het moment dat je Australië binnenkomt is het visum een jaar geldig. Je kunt eventueel als je in Australië bent een visum aanvragen voor een tweede jaar. Hier zitten wel een aantal verplichtingen aan vast. Ik heb dit nog niet tot op de bodem uitgezocht maar zover ik weet moet je bijvoorbeeld in het eerste jaar drie maanden op een farm gewerkt hebben. Zodra ik hier meer over weet, zal ik er een nieuwe blog over maken.

Heb jij ooit naar Australië gereisd met het Working Holiday Visum?

Laura Saija

Hi, I'm Laura from Amsterdam. I currently live in Australia with my boyfriend for at least a year. Read all about my travels on glampacker.nl! x Laura

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.